Belastingdienst en aangifte Omzetbelasting

Belastingdienst, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker! Iedereen kent deze slogan wel, maar is het wel zo makkelijk? Ja, voor de bevolking met alleen  inkomen uit loondienst is de aangifte Inkomstenbelasting met de Belastingdienst App echt wel makkelijker gemaakt. Maar wat nu als het een andere belastingsoort betreft. Praktisch alle ondernemers hebben te maken met Omzetbelasting in welke vorm dan ook. Want zelfs al ben je vrijgesteld van BTW of verleg je de BTW, dan moet je nog steeds aangifte doen. En als je een ontheffing van administratieve verplichtingen voor de BTW hebt ontvangen, moet je dit toch eerst uitzoeken in de Wet op de Omzetbelasting 1968.

Rubrieken in de aangifte Omzetbelasting

En dan al die rubrieken in de aangifte? Doe jij zaken met alleen Nederlandse ondernemers (rubriek 1, 2 en 5) of krijg jij ook een factuur uit Ierland (rubriek 4)? Ja, Ierland, want daar zit Microsoft gevestigd en bijna iedereen gebruikt wel Microsoft Office. Voor zakelijke abonnementen komt dan BTW verlegd (rubriek 1 en 5) er bij kijken. En wat nu als je zelf klanten in Amerika (rubriek 3a) of  Duitsland (rubriek 3b) hebt.

Gaat er nu een belletje rinkelen of zie je al een groot zwart gat?

Boekhoudpakket of Excel

Als je een boekhoudpakket van bijvoorbeeld Exact Online of e-Boekhouden gebruikt en je administratie goed hebt ingericht, dan rolt de aangifte Omzetbelasting er zo uit. Maar als jij een kleine ondernemer bent die ‘gewoon’ Excel gebruikt, dan wordt het invullen al wat lastiger. Dan moet je weten of je klant in het binnen- of buitenland zit. En als deze in het binnenland zit, mag je dan misschien de BTW verleggen? Of mag je 9% of moet je 21% BTW rekenen? En dit zijn dan allemaal vragen die het invullen van de rubrieken 1 t/m 3, de omzet kant, alleen al betreffen. Dan komt de kosten kant er ook nog bij in de rubrieken 4 en 5.

KleineOndernemersRegeling

En als laatste valt ook nog onder rubriek 5 de Kleine Ondernemers Regeling. Of te wel, moet jij minder dan EUR 1.883 betalen, dan kun je een korting tot maximaal 100% van het te betalen bedrag krijgen. Zie voor meer informatie over dit onderwerp mijn andere blog “De Kleineondernemersregeling”.

Heb jij ook moeite met het invullen van je aangifte Omzetbelasting? Bel me op 06-13718768, mail naar info@esthersboekhouding.nl of vul het contactformulier in en we maken een afspraak om samen je aangifte in te vullen.

Laat een reactie achter