Waarom kilometervergoeding?

De kilometervergoeding is een extra aftrek binnen de winst uit onderneming voor mensen die geen zakelijk vervoersmiddel hebben.

Zakelijke fiets en privé auto

Ik ga naar mijn klanten op mijn zakelijke fiets of met mijn privé auto. Alle kosten die ik maak voor mijn fiets mag ik als kosten in mijn resultatenrekening boeken. De kosten die ik maak voor mijn auto niet. Het is tenslotte geen zakelijk bedrijfsmiddel.

Zakelijke kilometers

Maar ik maak wel zakelijke kilometers met mijn auto. En daar maak ik dus ook kosten voor zoals benzinekosten, parkeerkosten, onderhoud- en reparatiekosten, wegenbelasting en ga zo maar door. Mag ik dan niets met deze kosten?

Wat mag je wel boeken?

Nee, de wetgever heeft bepaald dat je dit soort kosten niet als kosten mee mag boeken, maar dat je een vergoeding per zakelijke kilometer als kosten mag opvoeren in je resultatenrekening. Dat betekent een vergoeding van wel EUR 0,19 per zakelijke kilometer.

Hoogte kilometervergoeding

Is dat voldoende voor het zakelijke deel van alle kosten? Nee, ongetwijfeld niet. En met de stijgende benzineprijzen al helemaal niet.

De EUR 0,19 stamt uit 2006 en de overheid heeft blijkbaar eindelijk door dat een ondernemer het niet gaat redden met EUR 0,19. Daarom wordt de vergoeding per 1 januari 2023 verhoogd naar EUR 0,21 per zakelijke kilometer en per 1 januari 2024 naar EUR 0,22. Gaan we het dan daarmee redden? Nee, waarschijnlijk ook niet. Maar dat de vergoeding omhooggaat, is een teken dat ook de overheid inziet dat de vergoeding te laag was.

En nu snap je ook waarom het belangrijk is om je zakelijke kilometers bij te houden. Het scheelt je toch Inkomstenbelasting!

BTW over autokosten

Als je een zakelijke auto rijdt, dan mag je de btw op de autokosten in aftrek nemen in je aangifte btw. Daarnaast, als je je zakelijke auto ook privé gebruikt, dan moet je een bijtelling btw voor privé gebruikt doen in je laatste aangifte btw.

Als je met een privé auto rijdt, dan mag je de btw over de autokosten voor het zakelijke deel van de totale kilometers alsnog aftrekken in je laatste aangifte btw. Dus het bewaren van je autokosten bonnen waar btw op staat is ook heel belangrijk.

Wil je hierover meer informatie? Stuur me dan een bericht via het contactformulier.