Link tussen BTW-nummer en BSN-nummer

Na het invoeren van de nieuwe Wet AVG op 25 mei 2018 valt het BSN nummer van personen onder persoonsgegevens. Echter, het BSN-nummer van ZZP’ers is onderdeel van het huidige BTW-nummer. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft aangegeven het BSN-nummer te privacygevoelig is om opgenomen te worden in dit nummer (klik op deze link voor meer informatie hierover). Het is immers een te groot risico voor identiteitsfraude. De Belastingdienst moest met een alternatief komen.

Nieuw Btw-identificatienummer

De meeste ondernemers hebben inmiddels de brief met daarin het nieuwe BTW-nummer van de Belastingdienst ontvangen. Het nieuwe nummer, vanaf 1-1-2020 Btw-identificatienummer genoemd, bestaat uit hetzelfde aantal cijfers en letters als het huidige BTW-nummer (NL012345678B01). Je moet dit nummer gaan gebruiken op je briefpapier en facturen. Als je een website of webshop hebt, moet je dit nummer ook daar weer gaan vermelden. Voor 2019 was dit voor eenmanszaken niet meer verplicht ivm de Wet AVG. Daarnaast is het handig om dit nummer ook te doorgeven aan je boekhouder en je (buitenlandse) klanten en leveranciers die jouw Btw-identificatienummer nodig hebben (denk hierbij aan de verleggingsregeling).

Omzetbelastingnummer

Echter, aangezien de Belastingdienst nog niet zover is dat ze het nieuwe nummer kunnen implementeren in al hun systemen, gebruikt de Belasting voor de communicatie het huidige nummer, vanaf 1-1-2020 omzetbelastingnummer genoemd, tot nader order nog.

Bel me!

Heb jij al een boekhouder die je kan helpen met vragen over dit soort onderwerpen? Nee, bel me dan op 06-13718768, mail me op info@esthersboekhouding.nl of neemt contact met me op via het contactformulier. Ik wil je hier graag mee helpen!

Laat een reactie achter